Om oss

Vi som fiskar och röker fisken heter Sune och Sören Flodberg. 

Fisket följer månghundraåriga traditioner.

Fisket är ett småskaligt kustnära fiske med nät och ryssjor. Strömmingsfisket efter Gävlekusten har månghundraåriga traditioner, men är numera på utdöende, det är bara några få yrkesfiskare som fortfarande är aktiva.

Rökning och saltning av fisk har alltid varit metoderna för att förlänga hållbarheten och konservera fisk. Saltningen av fisk (liksom tillverkningen av surströmming) har numera upphört, men man röker fortfarande fisk. Du har kanske hört talas om Bönaböckling? Det är strömming som röks med granris under lång tid (3-5 timmar) genom varmrökning. Det ger den rökta produkten en oöverträffad mättad röksmak och en färg som liknar 24-karatigt guld. Rökningen är ett manuellt arbete som utförs med stor yrkesstolthet och med metoder som utvecklats under hundratals år.

Vi innehar yrkesfiskarlicens, skepparexamen, maskinistexamen, samt alla nödvändiga tillstånd. Lokalerna är godkända för livsmedelshantering.

Grönt Fiske

Det kustnära fisket med garn är det mest skonsamma sättet att fiska. Det är ett småskaligt fiske med nät och ryssjor. Med det fångar man i princip bara den fisk man avser att fånga och fiskar av godkänd storlek. Det innebär minimalt svinn och dödande av fisk som inte passar in. Fisket skadar heller inte bottnarna.

Flodbergs Fisk är licensierad ålfiskare. Havs och vattenmyndigheten (f.d. Fiskeriverket) har begränsat fisket av ål till några få licensierade fiskare (endast tre stycken i Gävleborgs län). Flodbergs Fisk är en av dessa.  

Om du vill handla fisk av oss

I huvudsak säljs fisken direkt till slutkund på Stortorget i Gävle. Under fliken "Aktuell Information" kan du se när vi finns på torget nästa gång.

Fisk säljs endast i liten skala till besökare i Utvalnäs och då bara när någon finns på plats. Det finns ingen bemannad butik. Det finns därför inga garantier att någon finns på plats vid ett spontant besök.

Ring därför alltid och boka din beställning och för att höra om tillgång och lämplig tid att hämta fisken. Vänligen respektera att området är privat bostadsmark och en arbetsplats och därför inte är öppet för besökare utan föregående överenskommelse.